tirsdag den 30. oktober 2012

Pernille - Skabt til at skabe

Pernille - blogger, grafiker og kreativitets-jæger. Besøg Pernilles blog her


Er der nogle bestemte materialer eller fysiske rammer, der kickstarter din kreativitet?
Det kan være alt, der kickstarter min kreativitet. Ofte er det sådan, at når jeg er kreativ bliver jeg mere kreativ, og får en masse ideer, men det kan også komme, når jeg er på tur i blogland og ser noget fedt, eller en af de mange gange, hvor jeg klikker rundt på pinterest.
Det kan også være noget jeg oplever eller ser, når jeg er ude i verden. Men oplever altid at kreativitet giver mere kreativitet.

Var du kreativ som barn?
Jeg var rigtig god til at finde på lege, da jeg var barn. Når jeg sådan tænker tilbage, husker jeg at der blev lavet parfume og rosenblade, slebet kokosskaller til smykker, hammer og søm blev også flittig brugt. Der var altid gang i et eller andet projekt, og når ideen kom, så skulle den føres ud i livet med det samme.


Hvad betyder din kreativitet for dig?
Min kreativitet betyder meget for mig, det er noget, jeg gerne vil bruge, så jeg kan leve af det. Derfor søger jeg måske også kreativiteten mere end andre, for jeg kan ikke have, den er væk for længe ad gangen. Min kreativitet betyder også frihed for mig, frihed til at gøre lige det jeg har mest lyst til, nemlig at være kreativ.Kræver din kreativitet specielle fysiske rammer?
Min kreativitet kræver en computer, da det er der jeg er kreativ. Jeg kan også bruge papir, og det er lidt lettere at tage med sig. Nu er det jo muligt at få computere, der kan det meste og er lige til at tage med, uden de store problemer.
Hvis du fik ubegrænsede midler til at skabe noget virkelig stort, hvad ville du så kaste dig ud i?
Ubegrænsede midler, er det ikke det vi alle drømmer om - så ville jeg lave et kreativt værksted. Et sted, hvor alle kan komme og være kreative, det kan være med papir, perler, tegne, male, det er kun fantasien der skal sætte grænsen. Vi er alle kreative, nogen har bare brug for at blive skubbet lidt i gang. Det ville virkelig være lykken, at kunne invitere alle ind, ind et sted, hvor det er i orden at have skæve og underlige ideer, og alle får hjælp til at leve dem ud i livet.

Hvad driver dig? - hvor får du din inspiration fra?
Underligt som det end lyder, så er det min kreativitet, der driver mig. Min nysgerrighed er også en stor del at det, især når jeg kigger rundt i alle de blogge jeg følger og på pinterest, som er store kilder til min inspiration. Lysten til at være kreativ må jeg nok sige driver mig, og jeg prøver at være kreativ hver dag. Det behøver ikke være noget jeg laver, det kan også være de tanker jeg har.
Inspirationen kommer fra livet, hvis man kan være sådan lidt klichéfuld, men det man oplever, ser og hører er med til at forme den kreativitet man har, og den inspiration man får. 
Når man oplever nye ting får man ny inspiration, lige som når man finder en gammel ting i gemmerne, opstår kreativitet på ny, og man får ny inspiration. I min verden hænger inspiration og kreativitet sammen.

Skabt til at skabe er en perlerække af vidunderlige, dygtige og inspirerende mennesker - som alle svarer på hvad kreativitet og skabertrang betyder for dem.
Skabt til at skabe er intet mindre end et forsøg på at danne sig et billede af hvad kreativitet er og kan!
Har du lyst til at fortælle om din kreativitet og skabertrang? Send mig fluks en mail!


torsdag den 25. oktober 2012

Jump poncho til børn - gratis strikkeopskrift

Strikket poncho til børn, gratis strikkeopskrift fra MerakiDenne fine, lille pige-poncho er en god, nem og enkel udfordring - selv for den mest sprøde nybegynder.
Her er den strikket i str. 4-5 år, men samme størrelse kan altså sagtens også bruges af en voksen (som halsedisse), fx på en kølig efterårsdag.

For at kunne strikke ponchoen skal du kunne:
Strikke ret
Strikke vrang
Strikke 2 masker sammen
Slå om

NB - Du kan evt strikke den forenklede udgave, se længere nede i opskriften!

Garn:
skal passe til pind 2 1/2- 3 1/3
Det kan fx være Blackhill Højlandsuld, Cottonwool, Alpacka eller måske Geilsk

Godt at vide:
På ALLE pinde skal du tage første maske løst af - det vil sige, at du blot flytter den over på den anden pind. - Og på ALLE pinde skal du strikke den sidste maske ret.
På den måde får du lavet kanterne pæne og ens, og det færdige resultat bliver endnu mere lækkert.


Opskrift:
Slå 72 masker op på pind nr. 3
Strik 4 pinde ret.

Strik hulmønster på denne måde:
(og husk; første m løs af - den er IKKE talt med i beskrivelsen nedenunder!)

a) *strik 3 m ret - slå om pinden - 2 ret strikkes sammen - strik 5 m ret*
Gentag det som står mellem * hele pinden ud.

b) Strik vrang hele vejen tilbage. Dér, hvor du har slået om pinden kommer der et hul, når du strikker den vrang.

c) Strik 4 pinde glat

d) *strik 6 m ret - slå om pinden - 2 ret strikkes sammen - strik 5 m ret *
Gentag det som står mellem * hele pinden ud.

e) Strik vrang hele vejen tilbage. Dér, hvor du har slået om pinden kommer det et hul, når du strikker den vrang.

f) strik 4 pinde glat.

Strikket poncho til børn, gratis strikkeopskrift

Strik nu derudaf, mens du gentager fra A - F, indtil du har et strikket stykker som måler 85 cm.
Luk af, og hæft alle enderne.

Ponchoen syes sammen som vist på billedet nedenunder:
Du kan med fordel presse den under et fugtigt viskestykke, eller give den en tur på uldvask i maskinen (KUN hvis garnet kan tåle det!?), så strikken ligesom 'sætter' sig, og bliver glat og ensartet.Forenklet udgave:

Hvis du nu tænker, at det der hulmønster-hejs er alt for avanceret til dig, eller du ikke bryder dig om hvordan det ser ud - kan du sagtens strikke ponchoen uden.

Du kan evt. strikke glatstrik hele vejen igennem, og få en poncho, som er glat og fin og ensartet.

Men du kan også strikke den aller-letteste udgave, som er retstrik - og intet andet - og hvor jeg næsten vil garantere en succesoplevelse, uanset og du så aldrig nogensinde har holdt et par strikkepinde i hænderne før!

For begge versioner gælder det, at du skal strikke opskriften som ovenover, men blot springe dét med mønsteret over!Jeg håber du får glæde af opskriften!
Herhjemme har den blå model på billedet været i brug i næsten 3 år, og findes stadig frem med jævne mellemrum.

Jeg behøver ikke fortælle, at jeg vil blive utrolig glad for at få lov til at se dit færdige resultat - du er ALTID velkommen til at lægge et billede på Merakis facebookside og dele inspiration den vej.

Du kan også klikke dig forbi Ravelry og se andre færdige udgaver af ponchoen.
Det er også hér du kan finde den engelske version af opskriften :-)

onsdag den 24. oktober 2012

Karen - Skabt til at skabe

Karen Klarbæk om kreativitet
Karen Klarbæk - tusindkunstner og fænomenal med en hæklenål.
Ud over at Karen ofte har haft en finger med i spillet, når der ligger skønne sager på hylderne i Søstrene Grene er hun en dygtig og generøs blogger. Besøg Karens blog her.Alle kan hente noget ned fra ideernes univers

Er der nogle bestemte materialer eller fysiske rammer, der kickstarter din kreativitet?
Jeg tror jeg tænker kreativt i alle facetter af livet. 
Det er noget med muligheder for udvikling i alt hvad jeg foretager mig. Kreativitet er ikke noget med materialer. Materialet er alt, hvad der omgiver os.

Var du kreativ som barn?
Jeg har altid set alt i billeder. Forestillet mig universer eller ting, som slet ikke var der endnu. Eller som måske var der, men også kun i andres idéverden.
Derved opdagede jeg også, at det jeg synes var fedt, ofte først blev det for den store menneskemængde 1 - 1/2 år efter jeg havde taget det til mig. 
Og ikke at jeg tror jeg opfinder noget... jeg tænker det snarere som ideer der er tilgængelige for dem, der er åbne for dem.
Alle kan hente noget ned fra ideernes univers, og derfor kommer noget til at blive en trend eller tendens - fordi flere henter det samtidig.

Har det betydet noget for din egen kreativitet at blive forælder?
At blive mor betød kun, at jeg fik mere tid til at udfolde alt det jeg gerne ville. Strikke mere. Sy mere. Hækle igen. 
Det ændrede ikke ved mængden af output på idésiden.

Hvad tænker du om begrebet 'kreativitet'?
Ordet 'kreativ' misbruges i mine ører. 
Når man siger kreativ i dag, så tænker de fleste nok: "Hun kan fremstille pæne ting med sine hænder". For mig er det mere en tilstand. At tænke selv. En værdi, der lægges til alt det vi foretager os og giver det ny udviklingsmuligheder, nye facetter.

Hvad betyder din kreativitet for dig?
Kreativitet er grundstammen i mit indre liv. Der hvor jeg bruger min intuition, og hvor jeg er i forbindelse med kroppen.
Og samtidig med at det er min private grundstamme, så er det også det jeg lever af som udvikler og indkøber for Søstrene Grene.

Hæklet flagranke - find opskriften på Karens blog
Hæklet flagranke - find opskriften på Karens blog

Hvornår får du dine bedste ideer?
Ideerne kommer lige så raskt som jeg har brug for dem.
Jeg skal ikke fundere over noget i mange sekunder, før jeg har forbindelse og der dukker billeder op.
Og de bedste ideer??? Det er dem, der er de enkleste og mest umiddelbare. Dem jeg tænker om... SÅDAN MÅ DET VÆRE. 
Dem mærker jeg tydeligt er bedre end de andre, fordi de virker som om man kender dem i forvejen, eller hvis det er ting, tænker jeg: "Det her har jeg da set før?"

Hvor får du dine ideer fra?
Ideer henter jeg ned. Sætter viden sammen med intuition, så dukke de op over mig.

Hvad gør du så, når en rigtig god idé opstår?
Når en idé opstår, udfører jeg den så hurtigt jeg kan slippe. Der er MEGET kort fra tanke til handling. Men for tiden arbejder jeg med at lade ideer rumstere lidt længere inden jeg lukker dem ud.

Kræver din kreativitet specielle fysiske rammer?
Ro og tid. At jeg har tid til at lukke af for alle mulige andre indtryk. Måske en tilstand af distræt... sådan siger mine omgivelser ofte. "Hvad tænker du på?" eller "Er du et helt andet sted lige nu?"

Hvad sker der inde i dig, når du fordyber dig og skaber noget med dine hænder?
Jeg tænker så godt når jeg arbejder med hænderne. Det er ofte katalysatoren for at få ideer. Og dét at prøve en idé af afføder oftest også den næste mulighed.

Fortæl om noget du har skabt, som du er allermest stolt af?
Måske i virkeligheden mit blogunivers.
At jeg derigennem kan inspirere andre. Være med til at skubbe til andre lyst til f.eks. at lære at hækle. Her er de ting jeg har skabt enkeltstående langt mindre vigtige.

Det at skabe - hvad giver det dig, som menneske?
Det er en grundværdi at skabe. Men at skabe er ikke kun ting. Det er også rum og at give inspiration til andre.

Glimt fra Karen Klarbæks kommende e-bog
Glimt fra Karens kommende julekalender e-bog

Hvis du fik ubegrænsede midler til at skabe noget virkelig stort - hvad skulle det så være?
Så ville jeg leve af min kreativitet i eget regi. Men i dag skal der rigtig store investeringer til, hvis man skal lykkes med det... det har hidtil være begrænsningen.

Har du nogle kreative forbilleder? Hvad inspirerer de dig til?
Min mor. Og den ydmyghed der ligger i at kunne sit håndværk. Hun inspirerer mig til at ting skal være udført perfekt. Og perfektion er en del af det, at jeg kan stå inde for det jeg laver.

Hænger kreativitet sammen med en bestemt følelse? 
Kreativitet hænger mest sammen med begejstring for mig... men andre stemninger kan også give mig tankerækker, der pludselig bliver til nye ideer.

Sætter du din kreativitet i system - eller lader du den boltre sig frit?
Nogle gange boltrer min kreativitet sig frit, andre gange er det under pres. Og presset giver mig oftest MEGET skarpere ideer.

Er du nogensinde løbet tør for ideer? Hvad gjorde du?
Jeg har været nervøs for at løbe tør for ideer i en periode. Efter jeg blev skilt har tidsplanen i mit liv set lidt anderledes ud. Men når jeg giver mig tid til at lave noget med hænderne, gøre rent, styge, luge ukrudt eller sidde med et hækletøj, så popper der ideer op. Det blev kun ved angsten for at det kunne ske.

Er kreativitet et valg eller en tilstand, tror du?
For mig er kreativitet en tilstand. Og jeg vælger at bruge den i alt, hvad jeg foretager mig.

Hvilken faktor i dit liv har haft størst indflydelse på din kreativitet?
At jeg gik på Steiner skole, og voksede op i et hjem, hvor jeg blev udviklet i at tænke i billeder, mens jeg fik lov til at bruge 'hele mig', og ikke bare mit hoved, har haft stor indflydelse på min kreativitet og brugen af den.

Hvad driver dig? - Hvor får du din inspiration fra?
Lysten og begejstringen driver værket. Og nogle gange presset og forventningerne.

Er kreativitet vigtig - set i et samfundsmæssigt perspektiv?
Kreativitet er grundstammen i al udvikling. Uden den ville samfundet nok stå stille.

Har du noget liggende i skuffen, som venter?
Masser af ideer er under opsejling, men ikke helt færdige endnu. Er blandt andet i gang med et par e-bøger... samtidig. Den ene kan ikke blive færdig for den anden lige pt.
Skabt til at skabe er en perlerække af vidunderlige, dygtige og inspirerende mennesker - som alle svarer på hvad kreativitet og skabertrang betyder for dem.
Skabt til at skabe er intet mindre end et forsøg på at danne sig et billede af hvad kreativitet er og kan!
Har du lyst til at fortælle om din kreativitet og skabertrang? Send mig fluks en mail!

søndag den 21. oktober 2012

Strikkerier på en søndag

Strikkerier på en søndag

Jeg strikker babyluffer - og rævestreger.
Og når jeg ikke strikker eller hopper rundt på Direktørens forlangende - er jeg ved at flytte alle mine strikkeopskrifter herover på Meraki-bloggen.
En længerevarende proces, men jeg glæder mig til at få alle mine kreative puslerier samlet ét sted, så det er indsatsen værd.

tirsdag den 16. oktober 2012

Må.brodere.nu!

Jeg fandt dette fantastiske iPhone-cover i Netto i går.
Jamen, er det ikke bare den mest forførende farve? Og de huller dér inviterer så meget til broderi og farveleg...

Hvad ville du mon brodere?

Det kribler i fingrene efter at komme i gang.Louise - Skabt til at skabe

Louise - passioneret blomster- og lakrids-elsker, bosiddende i Waterloo og indehaver af bloggen her


Er der nogle bestemte materialer eller fysiske rammer der kickstarter din kreativitet?Ja! Blomster især. Men også mad(rester) og papir til at pakke gaver ind, lave collager, julekort, mm.

Hvad tænker du om ordet/begrebet 'kreativ'?For mig har kreativ to spor. 
Et håndgribeligt jeg-skaber-med-hænderne aspekt og et mere tanke/idé-baseret spor.
Det første er der, hvor jeg leger med blomster, mad og papir. Det andet er mere abstrakt. En måde at tænke på, at løse problemer på, at se andre veje, åbne perspektiver op. Det er med den fortolkning, jeg har skabt min selvstændige virksomhed.

Hvad betyder din kreativitet for dig? Alt! Jeg ville visne, hvis jeg ikke kunne være kreativ. Men på den anden side, ville jeg måske bare visualisere det så. Det skulle efter sigende være ligeså virksomt. 
Hvornår får du dine bedste ideer?Når jeg ikke tænker over det. Og det er faktisk tit lige inden jeg falder i søvn. Ret upraktisk! 

Men derfor har jeg også gjort det til en vane at have en lille notesbog liggende og selvom jeg er godt på vej ind i drømmeland, tvinger jeg mig selv til at vågne og skrive ideerne ned.

Hvad sker der inde i dig, når du fordyber dig og skaber noget med dine hænder?Når jeg har gang i mine hænder, forsvinder både tid, sult og bekymringer. 

Jeg synker ind i det, jeg laver. Jeg ved, det lyder som en klichée, men det er unægtelig det, der sker. Og heldigvis. Når jeg skaber skal det helst bare ske af sig selv, for hvis først min hjerne sætter for ind, sætter impulsen ud. Okay, der skal hjerne til. Men først længere inde i processen.

Hænger kreativitet sammen med en bestemt følelse? Glæde? Sorg? Frustration? Begejstring?Nej, ikke for mig. Men jeg bliver forskelligt inspireret af forskellige følelser.

Sætter du din kreativitet i system - eller lader du den boltre sig frit?Både og. Jeg har sat blomsterkreativiteten i et helt fast system ved at arbejde i en blomsterbutik 1 eftermiddag om ugen. Det fungerer perfekt - jeg sprudler, når jeg er der. Men de andre områder flyder mere frit og det fungerer også. 

Er kreativitet et valg eller en tilstand, tror du?Jeg tror, det er en tilstand, som jeg ikke selv er herre over, hvornår indtræffer. Men man kan altid opsøge tilstanden og se, om den tjekker ind. Og hvis ikke var det måske ikke min skyld, men fordi mit geni/min muse ikke dukkede op? 

Lyt i den forbindelse til forfatteren af Eat, Pray, Love, Elisabeth Gilbert og hendes vildt inspirerende TedTalk http://www.youtube.com/watch?v=86x-u-tz0MA om at have et geni i stedet for at være et. 

Besøg Louises hjemmeside her
Skabt til at skabe er en perlerække af vidunderlige, dygtige og inspirerende mennesker - som alle svarer på hvad kreativitet og skabertrang betyder for dem.
Skabt til at skabe er intet mindre end et forsøg på at danne sig et billede af hvad kreativitet er og kan!
Har du lyst til at fortælle om din kreativitet og skabertrang? Send mig fluks en mail!


fredag den 12. oktober 2012

Hvor kommer ideerne fra?Hvor kommer ideerne fra?

Tja. Jeg ved ikke med dig? Men jeg er dybt afhængig af internettet som inspirationskilde...

Har du en særlig blog, som du holder meget af at besøge for at få ideer? 
Du er meget velkommen til at dele den med os andre på Merakis facebookside - så inspirationen forhåbentlig kan sprede sig videre :-)


Her er et lillebitte, mikroskopisk udpluk af de sider, som jeg lader mig inspirere af i arbejdet med børn og kreativitet:

- her finder du inspiration til lege, gør-det-selv-ideer og fortællinger - allesammen højtids- og sæsonbestemt. 

Kreative ideer og finurlige påhit til de billedkunstglade børn

Ann-Birthes virtuelle billedkunstlokale, hvor der både tales om teorierne og de gode,  konkrete ideer

I Tinas univers er der intet, der ikke kan forvandles til en leg

En hjemmeside, der har samlet en lang lang række af kreative ideer, inddelt efter kategorier

En samling af spændende, kreative og lettilgængelige ideer 

tirsdag den 9. oktober 2012

T - skabt til at skabe


Teresa, blogger og skolelærer på pause.  - Tryller med liv og kærlighed og med smukke ord. 


 Styrer du din kreativitet - eller styrer den dig?


Kreativitet, siger du.
Jeg smager på ordet. Ofte har jeg haft ordet i min mund, men først nu smager jeg rigtigt på det. Det smager af..... Mmmnn... det smager af mere. Det smager lækkert. Syrligt, sødt, salt... Som de lyserøde fisk i BonBon’s Lossepladsen-poser.

Med et trylleslag sidder jeg ved det store spisebord i stuen. Mine forældres stue, vel at mærke. Det store træbord er dækket af voksdug, ovenpå dugen ligger alverdens materialer. Rundt om bordet sidder vi. Min mor, en eller flere af mine søskende, min mors dagplejebørn, en kammerat eller to og undertegnede. Jeg er barn. Lige præcis i dette minde laver vi mælkekartoner om til karsehaver. Vi klipper, klistrer, sår, vander...
Men vi kunne lige så godt have lavet fastelavnsris, juleudklip, påskepynt eller vævet pudebetræk med korssting.

Det er den slags rejser tilbage i tiden, ordet kreativitet sender mig på. Minder og udpluk fra mit 30 år lange liv.
Det er dét, jeg lægger i ordet. For i mit barndomshjem var der aldrig én måde at gøre tingene på. Man fandt sin egen løsning. Og alt var sådan set muligt.

Nytårshattene lavede jeg til hele familien i mange år. Af pap, glimmer, fjer...ja, hvad vi nu lige havde. På ægte Shane Brox manerer. En tom toiletrulle var ikke affald. Det var måske kroppen til en nisse. Eller en del af en kikkert. Måske begyndelsen til et rasleinstrument. Men aldrig affald.

Når jeg smager på ordet, ser jeg mine forældre. Dem begge to. Jeg ser dem, hver især med vidt forskellige evner og talenter, samarbejde om de fælles projekter. Fx fastelavnskostumer. Åh fastelavn. Du er sødmen i kreativiteten. Du er drømmenes og mulighedernes holdeplads i min barndom.


Ville jeg være Luna fra Bamse & Kylling, så svejsede min far et stativ og min mor syede et lyseblåt lagen om til en frakke og monterede det på stativet. Jeg selv klippede stjerner og måner, som jeg syede fast på frakken. Min Lunafrakke var for vild. Jeg kunne gå rundt med den, jeg kunne stille den og træde ud af den. Og den blev brugt af venner i flere år, før den døde.
Da jeg ville være juletræ, hjalp min mor mig med at sy selve kjolen med pynt på. Min far installerede røde lyskæder forbundet til en cykellygte, så jeg vitterligt lyste hele rummet op.
Alt var muligt, kun fantasien satte begrænsninger.

Det er mit grundlag for kreativitet. Videregivet fra mine forældre uden nogensinde at være italesat. Vestjyder, du ved. Praktiske mennesker, der gør, hvad der skal til frem for at tale om, hvorvidt det skal til eller ej. De handler bare. Sådan. Bum. Min mor vil påstå, kreativiteten var en basal nødvendighed pga dårlig økonomi. Jeg tror, der ligger mere i det. end som så. Men jeg tror også på, den nok har været drevet af forhold som fx økonomien.Kreativitet er i min optik noget iboende. Ikke et valg som sådan. Kreativiteten er der bare. Også i mig.

Det bliver jeg mere og mere bevidst om. Ikke bare fordi jeg fortsætter traditionen med de fine, hjemmelavede fastelavnskostumer. Ikke bare fordi, jeg er uddannet folkeskolelærer med blandt andet billedkunst og musik på linje.

Men fordi jeg ikke kan lade være. Jeg kan ikke være til uden at skabe på en eller anden måde. Der er noget, der skal udtrykkes. Nej, der er meget, der skal udtrykkes.
Min kreativitet spirer fortrinsvist i ordene. Jeg skriver. Jeg fortæller. Jeg leger med dem.
Men min kreativitet spænder også ben for mig. Den fælder mig. Jeg bliver fanget i passionen og snubler over min egen iver efter at kreere. Nogle bruger ordet ildsjæl om folk som mig. Personligt hælder jeg mere til kaossjæl. Alle har ild. Alle har passion. Passion for et eller andet. Alle har en skabertrang, tror jeg. Men jeg har kaos, fordi jeg ikke kan nøjes med én passion. Fordi jeg ikke kan navigere i min kreativitet.
Dog er det et kaos, jeg ikke ville undvære. Det er det kaos, der driver mig.

Pt er jeg sygemeldt. Kreativitet i for stramme rammer fungerede tydeligvis heller ikke. Angstanfald, stress og absolut kaos tog over for en periode, og kreativiteten måtte ti månedsvis vige for udmattelsen, ligegyldigheden, opgivelsen.

Og så alligevel ikke. For hvordan har jeg håndteret mit livs hidtil største sammenbrud? Jeg har skrevet. Hver dag. Jeg har skrevet, og skrevet og skrevet. Jeg tænkte ikke over det, jeg åbnede bare en blog og begyndte at skrive. Bum. Nu kan jeg ikke stoppe igen. Jeg skriver stadig. Men ikke kun på bloggen. Jeg skriver børnebøger om stress. Eller udkast til dem i hvert fald. Og jeg gør det ikke halvt. Én bog ligger allerede hos et forlag, der arbejder på udgivelsen. Jeg hækler også. Og syr. Ting, jeg aldrig har gjort før. Pludselig kommer skabertrangen over mig. Der er noget, der skal ud. Som altid.
Når der ikke er rammer, finder kreativiteten åbenbart sine egne veje.
Så kan det i bund og grund være pisse ligegyldigt, om jeg selv betragter mig som et kreativt menneske. Der har jeg ikke så meget at skulle have sagt, er min oplevelse.

Det er kreativiteten i mig der gør, at jeg som udgangspunkt tænker, at alt er muligt. Det er sjuskedorthen i mig, der gør projekterne overskuelige. For jeg er ikke perfektionist. Havde jeg været dét, havde jeg nok været kunstner. Jeg besidder det, jeg vil kalde en form for umiddelbar kreativitet. Jeg kan trylle en tema-børnefødselsdag frem uden de store armbevægelser. Jeg kan tilpasse og forandre min undervisning i det givne øjeblik, det er nødvendigt.
Faktisk kan jeg slet ikke lade være.

Det skylder jeg kreativiteten æren for.

Som sagt tror jeg, vi alle har kreativitet i os. Det er bare forskelligt, hvordan vi har lært at forholde os til den. Styrer din kreativitet dig, eller styrer du den?
Jeg ved i hvert fald, at jeg ikke styrer ret meget af det, der foregår inde i mig.

Det er også forskelligt, hvad der aktiverer den. Langt de fleste er bedst til at være kreative indenfor en given ramme med en lille åbning. Som når man laver en ny tekst til en kendt melodi. Når man skriver en slutning om eller skriver videre på en novelle. Når man synger en sang med mange gentagelser og en enkelt improviseret linje pr vers. Når man ændrer buksemønsteret en anelse eller tilføjer lommer. Bare for at komme med eksempler.Desværre bliver de kreative åbninger færre og mindre i samfundet idag. Rammerne og reglerne tegnes op og gøres tydeligere, mens tumleområderne og den frie leg skæres ned og besværliggøres. Det er i hvert fald sådan, jeg oplever det. Kreativiteten skal åbenbart tøjles idag.

Det er synd. For jeg synes altså kreativitet smager af mere. Mmmnnn....

Af Teresa Karlsen Riis


PS:
Jeg har bloggen www.kaffeogt.dk
Skabt til at skabe er en perlerække af vidunderlige, dygtige og inspirerende mennesker - som alle svarer på hvad kreativitet og skabertrang betyder for dem.
Skabt til at skabe er intet mindre end et forsøg på at danne sig et billede af hvad kreativitet er og kan!
Har du lyst til at fortælle om din kreativitet og skabertrang? Send mig fluks en mail!

mandag den 8. oktober 2012

Kun for sjov!

Goodiebags til foredrag om kreative workshops for børn

Kan du se hvad det er?

Det er leg. Og inspiration. Og dimserier.
Og allermest er det bare for sjov. Bare fordi. Fordi jeg kan!

Det er goodiebags til det foredrag jeg skal holde i morgen, om hvordan man kan afholde kreative workshops for børn.

Og når man taler om kreativ leg og inspiration - bliver man også nødt til at gøre noget ved det.
Det skal ikke være så alvorligt, det hele.
I en resultatorienteret verden er det vigtigt også at huske at gøre noget - bare en gang imellem - uden grund, men bare for sjov - det har kreativiteten nemlig smaddergodt af!søndag den 7. oktober 2012

With a little help from my friends


Instagram er en guldgrube af lækker inspiration, eller blot en (anden) måde at følge interessante personer.
Jeg synes Instagram er spændende af rigtig mange forskellige årsager, blandt andet fordi jeg oplever at folk er lidt mere personlige derinde, og viser andre sider af deres liv end dem man får lov at se på Twitter og blogs.
Men Instagram er også rigtig spændende at dykke ned i, hvis man står og mangler inspiration, overspringshandlinger, - eller helt konkrete råd.

Jeg skal have trykt nogle postkort, og havde brug for at få feedback på mit valg af motiv.
Derfor lagde jeg fem forskellige billeder ud på Instagram og bad om hjælp til at vælge hvilket billede, der fungerede bedst.

Jeg fik rigtig mange virkelig gode tilbagemeldinger på utrolig kort tid - og fik lige præcis den hjælp jeg havde brug for til at vælge det billede ud, som jeg nu har sendt til tryk.

Tak for hjælpen Instagram!
Nu er der bare tilbage at vente på at se de færdige postkort (uhh, spændende!)...


Du kan også finde mig på Instagram - som altid under navnet 'hverdagsjunkie'. 
tirsdag den 2. oktober 2012

Anja - Skabt til at skabe

Anja inspiration til kreativitet
Anja - som huserer på Clockwork i Odense, når hun altså ikke lige ligger vandret med at finde kreative løsninger i sit elskede hus

Jeg ved ikke hvad der sker - men det føles godt!Er der nogle bestemte materialer eller fysiske rammer, der kickstarter din kreativitet?
Nej, det er egentlig meget forskelligt hvad jeg synes er inspirerende.
Jeg tror, at jeg et eller andet sted er meget målrettet i det jeg laver. Det har jeg ikke altid været, men tide er knap pt pga børn og arbejde, og derfor er det vigtigt for mig, at der kommer et produkt ud af det jeg laver.

Var du kreativ som barn?
Ja, jeg var meget kreativ.
Mine forældre var også meget kreative, og jeg er vokset op med et hobbyrum, hvor man havde plads til at udfolde sig - både på computer(meget usædvanligt i 1986!), på symaskine og tegne og male og snedkerere...
Jeg havde min første butik på marked som 10årig - her solgte jeg HC Andersens papirklip, som jeg selv havde lavet. Min mor var også med - hun lavede alt muligt forskelligt.
Så begyndte jeg at lave silketryk og akvarel, og det kunne jeg rigtig godt lide. Jeg kan huske jeg solgte silketørklæder til 100 kr pr. styk, det var ret vildt, men sikkert en dårlig forretning i forhold til materialer.

Har det betydet noget for din egen kreativitet at blive forælder?
Ja, der er ikke så meget tid til min kreativitet som jeg gerne ville have.
Min kreativitet blev måske også lidt barnlig i en periode. Da jeg fik mit første barn var vi på toppen af højkonjunkturen, og børnetøj var bare noget man købte i mængder og smed væk. I min barsel syede jeg hagesmækker, ærteposer og andet, og solgte til en masse kvinder, som gerne ville betale kassen - det var en god forretning, men det gjorde også at jeg ikke fik skrevet en bog eller gjort noget andet. Og det styrede et eller andet sted min kreativitet, for de var umættelige i deres begær efter smukt babytøj..!
Men sådan er det jo at blive mor.

Hvad tænker du om begrebet 'kreativ'?
At det er meget bredt, at mange bruger det.
Da jeg var barn ville jeg gerne være opfinder - så designer, og sidst indretter af skibe...
Men jeg landede så hér på et reklamebureau som sælger... Ikke så kreativt som drømmene var til, men engang imellem giver jeg mig selv lov til at være kreativ, hvilket for mig betyder at fordybe sig og give sin fantasi frit spil...

Hvornår får du dine bedste ideer?
Om natten - og så har jeg en lille bog ved siden af min seng, hvor jeg skriver dem ned.

Hvor får du dine ideer fra?
Alle mulige steder - noget jeg ser, eller et behov jeg gerne vil løse.

Hvad gør du så, når en rigtig god idé opstår?
Skriver den ned og tegner den med det samme - det skal bare ud og ned på papir asap! Om det så er midt om natten eller på en løbetur. Det skal ned på papir, så jeg ikke glemmer det.

Kræver din kreativitet specielle fysiske rammer?
Nej, den er også med på ferie - i år vil jeg f. eks. lave nøglesnore i mit stjerneunivers, som jeg håber at kunne sælge til en butik.

Hvad sker der inde i dig, når du fordyber dig og skaber noget med dine hænder?
Det ved jeg ikke - men det føles godt og giver masser af energi. Og jeg bliver rigtig glad af det.

Fortæl om noget du har skabt, som du er allermest stolt af?
Mit hus - det er fedt og super kreativt.
Egentlig er jeg også stolt af mit gamle hus, som også var mega fedt, og som jeg havde skabt sammen med min mand inden vi fik børn. Det var vildt kreativt indrettet, og der var mega mange gode ideer. Vi har begge stor interesse i arkitektur og indretning, og så er vi begge meget praktiske. Vi deler vores kreativitet på den måde, at jeg finder på noget, og så får jeg lige min mand til at udføre det.
Han er matematiker og regner lige på hvordan det bliver sjovest og bedst.
Vi supplerer hinanden vildt godt. Lige nu arbejder vi med en stor tilbygning, med at færdiggøre vores ungers legeafdeling, og så skal vi igang med nogle flere terasser.
Pyh, jeg gad faktisk godt have ferie lige nu, så jeg kunne komme hjem og arbejde...

Det at skabe - hvad giver det dig som menneske?
Alt - det har jeg brug for hele tiden.
Skabt til at skabe er en perlerække af vidunderlige, dygtige og inspirerende mennesker - som alle svarer på hvad kreativitet og skabertrang betyder for dem.
Skabt til at skabe er intet mindre end et forsøg på at danne sig et billede af hvad kreativitet er og kan!
Har du lyst til at fortælle om din kreativitet og skabertrang? Send mig fluks en mail!

mandag den 1. oktober 2012

Paper

Kender du app'en Paper til iPad?

Det er den fineste notesbog- og tegneapp, som i dén grad indbyder til doodling og tegnede overspringshandlinger.
Den fungerer fuldstændig på samme måde som en lille moleskin-notesbog, som du åbner og bladrer i, og hvor du på hver ny side har mulighed for at lave noter og skitser.

For en notesbog-junkie som mig er det en fuldstændig forførende feature, at bøger og layout ser lækre ud, og farvevalget er udset og nøje afstemt.
Især akvarel-penslen og de fine, støvede farver virker rigtig flot!

Med app'en følger det ene af de 5 tegneredskaber gratis med - resten skal du købe, men heldigvis ikke dyrt, jeg betalte 42 kroner for at købe adgang til den samlede pakke.

Paper er hyggelig og et inspirerende bekendtskab. Jeg har allerede brugt lige vel rigelig tid på at sidde og nørkle med ét eller andet finurligt, jeg lige skulle ha tegnet færdig,

Desværre er app'ens blyant ikke særlig præcis, så selvom det var intentionen at bruge app'en som noteværktøj til en workshop forleden måtte jeg desværre kapitulere og skrive mine noter et andet sted.
Havde jeg tegnet lidt bedre/hurtigere kunne det dog sagtens tænkes, at jeg havde haft held med at bruge den til den slags også.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...