tirsdag den 28. maj 2013

Slip din kreative stolthed fri

Kickstart din kreativitet, Meraki

Kreativitet - eller Meraki, om du vil - er en besynderlig, fluffy størrelse - og du oplever garanteret ind imellem, at du føler dig kreativ, men at det kan være svært at forklare andre.
Måske støder du også ind i (din egen eller andres?) fordomme om, at dét du laver med dine hænder ikke har nær samme værdi, som dét du laver med dit hoved.

Jeg møder ofte mennesker, der oplever, at deres kreativitet på én eller anden måde skal tøjles eller nedgøres.
De siger ting som:


  • Jeg er i virkeligheden ikke særlig kreativ, jeg kan kun strikke/sy/tegne
  • Jeg ved ikke helt, hvordan jeg kan lave kreative ting med mine børn, jeg er jo ikke selv særlig dygtig
  • Der er så mange kreative bloggere, sådan er jeg ikke
  • Jeg har jo ikke en designeruddannelse, såeh.. jeg.. øh...
  • Jeg vil gerne have det skal være ordentligt, dét jeg laver, og det kan jeg ikke, så jeg lader bare være
  • Når jeg kigger på Pinterest mister jeg pusten over de mange smukke ting, det kommer jeg aldrig til at kunne
  • Nej, det er ikke noget særligt, det jeg laver

(Helt seriøst! Det er ikke noget jeg finder på det her, det er rigtig mennesker, der siger disse ting! Siger du dem også?)

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg ikke er et hak bedre selv!
Jeg nedgør også min egen kreativitet fra tid til anden.

Det er der bare ikke noget mærkeligt i, for vi befinder os i et samfund, hvor vi oftest hører om kreativitet i én af de to følgende versioner:

ENTEN hører vi om designerne, arkitekterne og kunstnerne; 
dem som vi har stillet langt op på en pedestal i næsegrus beundring over deres abstrakte, fascinerende måder at tænke kreativt på. 

ELLER også hører vi om æggebakkepædagogikken;
den form for kreativitet vi selv husker fra vores barndom, hvor alting var lige fedt, bare det var noget som var lavet i hånden.

Men det er de karikerede yderpunkter, og fortæller kun en mangelfuld historie om, hvad kreativitet virkelig er!

Der findes en kæmpemæssig, gigantisk og afsindig kreativ gruppe mennesker imellem de to yderpunkter. Den gruppe er dig og mig! 

Det er hér vi er, det er her vi hører hjemme. Det er også hér vi mangler et ordentligt sprog til at fortælle om vores kreativitet, så det kan forstås og anerkendes.
Men det bliver nødt til at starte hos os selv - hos dig og mig. Vi bliver nødt til at tale ordentlig til os selv og til vores kreativitet. Vi bliver nødt til at respektere vores egen kreativitet, inden vi kan håbe på at andre også vil respektere den.

Vær stolt! Du har SÅ meget grund til det.
Du er i stand til at skabe noget med dine hænder, uanset hvad der lige er dit kreative udtryk. 

Du! Er i stand! Til at SKABE noget!
Det skal du være stolt af.

fredag den 24. maj 2013

At turde. At fejle.Make MISTEAKS - tør du?

Lige nu sidder jeg og leder efter den helt rigtige skrive-app til min iPad.

Men den helt nøgne sandhed er, at det er én stor fed overspringshandling!


Jeg sidder og leder efter app's, fordi.... fordi jeg er bange for det blanke lærred, og fordi jeg ikke tør gå i gang med det skrivearbejde, som jeg i virkeligheden har lyst til.

Det bliver pludselig meget, meget nemmere at synes det er fordi jeg mangler lige dén der dims, at jeg ikke kan komme videre med mine skriverier.
Det bliver pludselig meget vigtigt at have det helt rigtige udstyr.

I stedet for at gøre dét, som det hele handler om; nemlig at skrive!

Det er jo ikke fordi jeg mangler en app, vel?

Det er fordi jeg er bange! Blokeret! Nervøs for hvor processen ender, når jeg først får taget hul på den.

Så jeg bruger min kreative energi på at springe og springe og springe rundt i et virvar af hel- og halvdårlige undskyldninger, der allesammen giver mig lov til at gøre noget andet end at udleve det kreative potentiale jeg ikke tør se i øjnene.

Jeg er ikke den eneste, er jeg vel?

Hvad ville DU gøre, hvis du var ligeglad med om du ikke kan?Ps. Jeg ØVER mig i at være mere loyal overfor min kreativitet! Og jeg har netop åbnet et ganske almindeligt word-dokument, og har givet mig selv lov til skrive. Bare skrive. Måske bliver det godt? Måske gør det ikke? Men det bliver skrevet, app eller ej!

onsdag den 22. maj 2013

Gode nyheder til StrikkeskolenJeg er så småt ved at få styr på de sidste aftaler om et skønt, skønt sted vi kan være i fremtiden med både Strikkeskolen og de workshops jeg afholder.

Det betyder, at Strikkeskolen starter nye hold snart! 

- og dem som tror man ikke strikker om sommeren tager fuldstændig fejl, for det er netop sommeren der skal tages i brug til alt den lækre, bløde strik vi skal svøbe os i til vinter!


Jeg pusler i øvrigt med to forskellige workshops, jeg vil afholde inden vi rammer sommerferien;

En strikkeworkshop for dig, der er absolut begynder, og gerne vil lære de grundlæggende teknikker i et rart og omsorgsfuldt miljø (Det får du nemlig lov til hos mig!)

- samt en teknisk workshop for dig, der gerne vil lære at bruge Ravelry, og opdage det kæmpestore kreative univers der ligger derinde, og bare venter på at blive udforsket.

torsdag den 16. maj 2013

Word!

Det her er de ord jeg bruger mest herinde på bloggen!

Jeg er VILD med at ordet KAN er så tydeligt. Det er nemlig hele min mission med Meraki;

Jeg vil gerne fortælle dig at du KAN!

Du KAN skabe noget med dine hænder. 
Du KAN gøre en forskel.
Du KAN lære det du gerne vil lære.

Du ER kreativ - uanset hvad din form og dit udtryk består af.

Vil du også lave én for din hjemmeside eller blog, så ligger linket her - og smid gerne et link herunder i kommentarfeltet til din blog, når du har genereret dit billede - jeg er født nysgerrig og vil gerne have lov til at kigge med over skulderen??


tirsdag den 14. maj 2013

Bits & Bobs Craft Café

Måske ses vi i morgen?
Vi mødes i Scout Shop (den fine, lille designbutik i kælderen på Jessensgade 5) mellem 11 og 13.

Tag dit strikke/hækle/dimse-projekt under armen og kig ned. Vi har kaffe på kanden! :-)

mandag den 13. maj 2013

Mange projekter i gang? Det er fordi du både er nysgerrig og intelligent!

Den kreative proces kan have utrolig mange udtryk og tempi.

Jeg har ofte gang i 3-5 forskellige håndarbejder, der allesammen er vidt forskellige. 

Måske er det en dårlig undskyldning for at få lov til at slå masker op til endnu en vidunderlig ting, som jeg simpelthen bliver nødt til at strikke? 
Eller måske er det fordi det kreative flow er stærkest, når det får lov til at glide legene og uhindret, og når lysten får lov til at styre værket?

Vi kan hurtigt komme til at bilde os selv og hinanden ind, at 'rod' og mange løse ender er et tegn på at man er forvirret, letafledelig eller ude af stand til at gøre noget færdigt.
Det er bare ikke (altid) sandt!

Mange projekter igang på én gang vidner tværtimod om evnen til at tænke i mange forskellige tempi, og evnen til at se muligheder.

Jeg for øjeblikket gang i (blandt andet) disse projekter, der viser lidt om hvor mange forskellige processer der kan være i spil i det skabende arbejde;


Ego-projektet skrider støt og roligt frem. 
Det er et forholdsvis overskueligt arbejde, der kun kræver meget lidt af min opmærksomhed. Til gengæld er det et fremragende arbejde at sidde med mellem hænderne, når jeg trænger til at lade op mentalt; jeg får altid mindst 3 nye ideer når jeg strikker noget, som nærmest glider af pindene af sig selv.
Jeg har strikket det meste af ryggen nu, og slå lige om lidt masker op til det ene forstykke. Garnet er blødt og lækkert, og jeg kan virkelig fornemme hvor lækkert chunky cardigan'en bliver, når den engang skal smyge sig om mig i de blide sommeraftener.
Dette projekt er mit hjemme-projekt. Det er så enkelt at arbejde med, at jeg kan overskue at se fjernsyn imens, eller lytte til en lydbog eller andet.Hygge-projektet er også en Lene Holme Samsøe; jeg strikker den fineste lille Bella-top til min venindes lille nye datter.
Den bliver strikket i rosa Babyalpaca fra BC Garn på pind 2 1/2.
Det er lidt småt at strikke med så fint et garn på så tynde pinde, men jeg kan stadig overskue at se lidt fjernsyn, der ikke kræver det helt store at følge med i. Godt cykelsæsonen er gået i gang, hva!Ude-projektet er mere et prestige-projekt end noget egentlig brugbart!
Jeg gør hvad jeg kan for at statuere et ekempel om at håndarbejde er cool - også i bybilledet, så når jeg er på café følger strikketøjet med. 
Jeg bruger de spinkle solskinsmorgener på yndlingscaféen til at strikke i pangfarver - økologisk bomuld fra BC Garn i solskinsglade farver.
Lige pt er det strikkeprøver til en ny opskrift på et skørt, lille stribet dyr - så må vi se om opskriften bliver til noget?
Under alle omstændigheder er det mit 'se-mig'-strikketøj', og der må gerne være knald på! Jo flere der kommenterer på det, jo bedre - for et strikketøj er en fantastisk anledning til at falde i snak med andre, og på dén måde få smittet med strikkefeber.Og så er der mit udfordrende projekt!
Jeg forsøger altid at lære nye teknikker og måder at arbejde på, og dette projekt har været længe undervejs. Modellen er 'Lemon' af Helga Isager, og den bliver strikket på bittesmå pinde og i det tyndeste garn. 
Der er et par teknikker involveret som jeg ikke har prøvet at arbejde med før, så jeg har tungen lige i munden, og opskriften liggende lige i nærheden mens jeg strikker. Ikke noget med hverken lydbog eller tv-strik hér!


Har du også gang i mange projekter?
Det er ikke et tegn på rod eller overspringshandlinger, som mange sikkert kan finde på at drille dig med! Tværtimod er det et tegn på at du tager din kreativitet alvorlig og ved at den har mange forskellige udtryk!

Så næste gang din søster/mand/hund/arbejdsgiver/børn ryster opgivende på hovedet og himler med øjnene over at du igen har købt garn, eller er 'kommet til' at flå et par ruller blomsterprintet liberty ned fra hylden - så kan du fortælle dem, at de mange projekter er et sundt udtryk for at du er problemløsende, undersøgende, nysgerrig, intelligent menneske, som er i stand til at tænke i helheder. Og at du i øvrigt bliver både et klogere og gladere menneske af det!

fredag den 10. maj 2013

Favoritdesigner

Design af Lene Holme Samsøe


Min for tiden favoritdesigner inden for strik er Lene Holme Samsøe.
Hendes feminine, letforståelige og åh-så-anvendelige opskrifter er strøget direkte ind på min hitliste.
Det er godt og gennemtænkt, dét hun laver.

Lene Holme Samsøe er også at finde på facebook - skynd dig ind og like hendes side, så hun forhåbentlig begynder at bruge facebook endnu mere, og lægge endnu flere skønne billeder og historier ud!

Jeg har strikket et par af modellerne fra hendes seneste babybog (og dét går godtnok stærkt!) - men nu er der endelig sprunget en cardigan til mig selv på pindene.

Jeg strikker modellen Lily, fra 'Mere Feminin Strik' (som på billedet), i en petroliumsblå bomuldsblanding købt hos Garnudsalg.dk
Den bliver sommerens klassiker, jeg kan allerede mærke det!


torsdag den 9. maj 2013

Hvad skal du på onsdag?

Crafty Corner - vi ses til kreativ café i Horsens

Du skal da til crafty café i Horsens, skal du ikke?

The Scout Shop og jeg inviterer indenfor i de fineste kælderlokaler, med højt til loftet, plads til hygge og kaffe på kanden.
Tag dit eget strikketøj - eller hvad du nu sidder og nørkler med for tiden - under armen og kig indenfor.

Adressen er Jessensgade 5 i kælderen - det ligger på gågaden i Horsens.
Vi mødes på onsdag 15. maj klokken 11-13, og hvis det bliver en succes (og selvfølgelig gør det det!) så mødes vi sgu igen hver anden onsdag!

Tesi? De hopper højt, de frøer!

mandag den 6. maj 2013

På gensyn til Stormsalen

Forår i Strikkeskolen


Der har været lidt stille herinde på bloggen i et par uger - jeg har været i gang med en masse oprydning, - både mentalt og fysisk.

Som der måske er et par stykker af jer der allerede har læst på facebook, så har jeg valgt at træde ud af det kreative fællesskab jeg har været en del af her i Horsens; Stormsalen.

Det betyder helt konkret, at jeg for fremtiden kun skal være til stede i én virksomhed - nemlig Meraki - og jeg glæder mig meget til at få gjort mere ud af alle de tusinde kreative ideer og projekter, der har ligget og ventet alt for længe.

Det var ikke en nem beslutning at træffe.
Stormsalen har været en del af mit hjerteblod fra allerførste færd; jeg har været med til at starte en super-spændende virksomhed op fra bunden, og været med til at få konkretiseret en helt ny måde at tænke forretningsmodeller og virksomhed på.
Jeg er meget, meget, meget stolt af alt det vi i Stormsalen har opnået alene på det første halvandet år!
Derudover har jeg i Stormsalen haft ikke mindre end 6 vanvittigt dygtige kolleger og sparringspartnere; allesammen vidt forskellige med dog med samme mål om at skabe noget i fællesskab.

Vi har stadig mange planer om alle mulige fantastisk inspirerende projekter vi skal skabe sammen i fremtiden! :-)

MEN!
Det har været den helt rigtige beslutning at tage - for jeg har SAVNET Meraki, og jeg har alt alt alt for mange tossede, kreative ideer som har ligget og ventet alt for længe.

Et fravalg er også et tilvalg - det afhænger af perspektivet!

Og mit perspektiv i denne situation er, at jeg har truffet beslutning om at være 100 % tilstede i min egen virksomhed, og give den (OG JER!!) al den opmærksomhed og kreative omsorg som den (OG I!!) fortjener!

Den største forandring bliver, at jeg flytter mit kontor hjem under eget tag.
Og så kommer jeg helt sikkert til at mangle et sted vi kan være med Strikkeskolen for fremtiden - men jeg har dog et par ideer om hvor vi kan finde inspirerende og hyggelige omgivelser.

Lige her og nu er jeg dog allermest i gang med at få samlet op på alle de løse ender der trænger til at blive samlet op på.

Og så kommer I helt sikkert til at høre meget mere fra mig herinde!
Og det er et løfte! - mindst lige så meget til mig selv, som det er til jer ;-)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...